Tuesday, July 3, 2012

Infinite's Easy Dessert | MyungGyu's Style

ASSALAMUALAIKUM ! 
Annyeong haseyo. 
Hello my lovely viewers.
My five treasures were greeting you too
Here we are, meet after a long time. Kesian gila dengan blog ni sebab terbiar je. By the way my semester break already over. Pity of me. Entry kali ni sekadar untuk menghilangkan kesunyian. Dah lama tak merapu kat sini. Sunyi je blog I ni kan. Lagu tu pun kadang-kadang okay kadang-kadang tak bersuara. Tak faham betul la. Nanti kalau dah give up, elak pakai music dumper je senang cerita. Tadi I baru je nampak something yang menyedihkan. My Hoonie Honey had reveal his chocolate abseeeuuu *o* and I can't watch it live. Dapat tengok gif je. Sedih betul. Laki aku dah tak suci! OMG OMG OMG Sampai hati dia tayang kat orang lain without me by his side TT-TT Okay stop merepek.
Kali ni I nak share kat you all how to make an easy dessert. Tapi I sendiri pun tak tahu apa nama dessert ni sebab I tahu pun dari Infinite GyuGyu & Myung Soo. Anggap je la nama dessert ni Punch Melon Cocktail. Nak buatnya senang je. Bahan yang diperlukan adalah seperti yang ditunjukkan di bawah. Klik gambar untuk tumbesaran mendadak sekiranya tak nampak.
Paling penting kena ada satu food container yang bersaiz besar. Depends on bahan yang you guna untuk desert tu. Kalau tembikai besar, I suggest pakai container besar. Kalau tembikai kecil then setengah je, boleh la pakai container yang sederhana besar. Tak semestinya kena bentuk bulat. Petak pun boleh. Kalau ada segi tiga pun boleh juga. Terserah mengikut kreativiti masing-masing.
Sekarang dah masuk bahagian yang penting. Bahan yang paling utama adalah tembikai merah. Kalau pakai kuning rasanya akan jadi lain. Kalau nak kekalkan rasa tu, guna tembikai yang merah. Make sure tembikai tu jenis yang tak ada biji. Kalau banyak biji, buang sendiri masa makan nanti. Tembikai, Sprite \sparkling water atau lemonade kalau tak jumpa Sprite/, susu UHT \I suggest beli yang jenama Marigold macam dalam gambar tu. Kalau nak pakai HL pun boleh./, last sekali tropical fruit cocktail \yang ni kalau tak letak pun boleh tapi nanti rasa dah tak sedap/. 
Mula-mula sekali, potong tembikai kepada dua bahagian. Nak pakai sebelah boleh, sebiji terus pun boleh.  Macam I ni, I buat sebiji terus. Lepas tu, ambil food container tadi tu. Korek tembikai dengan menggunakan sudu/senduk ke dalam bekas tersebut. Ini kerja mudah namanya. Kalau nak lagi leceh, boleh la potong dulu tembikainya.
Lepas dah masukkan tembikai, masukkan pula fruit cocktail. Airnya pun ambil sekali. Then baru masukkan susu. Jangan masukkan sekotak terus. Rasanya akan lain berdasarkan jenama susu. Masukkan setengah kotak dulu lepas tu kacau. Nanti tembikai tu akan berubah warna kepada pink pink sikit. Lepas tu baru masukkan Sprite. Jangan masukkan banyak. Masukkan sikit-sikit je. Sambil masukkan tu, kacau sampai rasanya sebati. Agak-agak rasa macam kurang sesuatu, boleh la tambah apa-apa yang patut. Kalau kurang masam, tambah Sprite. Kalau kurang pekat, tambah susu. Buatlah ikut kreativiti.
Lepas puas menggodeh dessert you all kat dalam container tu, boleh la tambah ais untuk makan terus. Dessert ni sedap dimakan bila sejuk. Kalau tak nak rasanya berubah, simpan dalam fridge dulu untuk sejam. Then boleh la makan puas-puas. Dessert ni boleh tahan dalam 2-3 hari kalau disimpan dalam fridge. Kalau boleh jangan simpan lama sangat. Sebab kan tak elok makan benda lama. Selamat mencuba.
Actually dah lama nak tayang FT ISLAND TWENTY ni tapi asyik lupa je lol.
See you guys next entry ByeBye ♥


Don't Be a Silent Reader Because You Have an Identity


4 comments:

♥ cik puan hongki ♥ said...

auwwhhhh unnie ! JH oppa tuhh mmg. haha. hongki beranilah tayang2. i bakar dia. HAHA. hr tuhhh si seunghyun yg cabul my baby. keke.

lol/ unnie mcm sedap je dessert tuhhh :) hehe. hantar lahh sikit kat i unnie :) hehe.

kiru magu said...

haha,saye penah ikut buat watermelon punch watever tu..rase bleh tahanla jugak XD

darla carolina said...

@cikpuanhongki - tahu tape TT-TT sedih I lepas tahu JH buat cemgitu . ehh kan ft island mmg semua kaki cabul :D lol cabul sesama sendiri :D HAHA nak ke dessert tuh? nnti unnie post :D tapi da smpai nnt konpem taley makan HAHA

darla carolina said...

@kirumagu - sedap kaannnn heheheh ^^