Monday, July 4, 2011

Own Hand-made ♥ SUSHI

ASSALAMUALAIKUM !

Hello peeps ! Long time no see right :D I really miss you guys a lot lot lot HAHA

Today I wanna share you on how to make sushi . I LOVE SUSHI ♥ you guys tahu tak sushi tu apa ? Tipu kalau tak tahu kan . Serius tak tahu ? Okey fine , pergi google sana ! AHHAAAHAA :DD

Well , seriously I jenis yang senang dan cepat bosan kalau duduk rumah . So I akan cari benda yang boleh dibuat untuk menghilangkan kebosanan . Salah satunya adalah dengan menonton DVD . Paling latest I tengah tengok cerita Midas ♥ . Sumpah best sebab No Min Woo berlakon . Even dia bukan pelakon utama , I still rasa ianya drama wajib tonton ! But I suggest you all jangan tengok la kalau tak minat cerita yang relate dengan bisnes , investment , bond , stock , merger , acquisition , segala bagai ni la . Sure you akan ngantok and the very very muchie sleepy ! HAHA 

Tapi takkan la asyik nak menghadap DVD je kan . Mesti ada benda lain gak nak kena buat . Well , daily routine tak payah cerita la . Memang banyak . Memasak tu hari hari dah memang kena buat . Sampai satu hari dah sampai tahap bosan gaban , I terus ajak my lil sis pergi shopping sikit barang dapur . Sebab I tetiba rasa macam nak bikin sushi je kan . We all pun pergi la Leisure Mall kat Taman Pelangi tu . Beli nori seaweed , cheese chicken cocktail , crab stick , dan segala bahan makanan yang rasa macam nak dikunyah . Lepas tu singgah CoolBlog kejap beli bubble tea ! yummm ♥

OPERASI BERMULA PADA WAKTU MALAM 


Bahan-bahan :
Beras Jepun ( cari kat pasaraya )
Cuka ( Cap Tamin best ! )
Gula
Garam 
Nori Seaweed ( depends la nak yang pendek or panjang )
Tikar buluh penggulung ( tak ada pun tak apa )
Mayonaise
*Crab stick
*Tuna spread ( yang dalam tin tu )
*Cheese chicken cocktail
*Carrot / Timun

*ikut suka hati you nak letak apa . Kalau rasa suka salmon , ganti dengan salmon slice . Nak letak telur dadar potong pun boleh :)

FIRST STEP
Mula-mula sekali , kumpulkan bahan yang nak digunakan untuk buat sushi . Lepas tu , tuang beras dalam satu cawan , then basuh beras macam biasa . Kalau nak buat banyak , boleh pakai dua cawan beras . Selalunya I buat satu cawan je . Tu pun dah nampak macam banyak . Dah siap basuh , masak beras tu . Satu cawan beras bersamaan dua cawan air . Tunggu sampai kering .

SECOND STEP
Sementara nak tunggu nasi tadi kering , boleh la sediakan bahan lain untuk buat inti sushi . Kalau yang mana suka tuna tu , boleh la keluarkan tuna then letak dalam mangkuk . Agak-agak la banyak mana sukatan untuk you makan . Lepas tu campurkan mayonaise sikit . *Kalu tak suka mayo , tak payah letak pun tak apa . Gaul rata . Then , segala bahan lain , you all boleh celur (rebus sekejap) . Crab stick , udang , timun , carrot , semua tu la . Yang mana pakai timun / carrot tu , lepas sejuk je , dah boleh potong memanjang . 


err tangan ni nampak kurus sebab that's not me 
I guna crabstick , cheese chicken cocktail , dan tuna spread je .

THIRD STEP
Nasi pun dah siap masak kan . So sekarang masa untuk sediakan bahan campuran nasi . Bagi sukatan secawan nasi - 1 1/2 sudu cuka , 2 sudu gula , 1 sudu garam - tambah air sedikit kemudian kacau sehingga larut .  Nasi tadi boleh tuang ke dalam satu mangkuk besar then you boleh campurkan larutan ke dalam nasi . Gaul nasi dengan larutan sehingga sebati dan biarkan sehingga nasi sejuk . 

FORTH STEP
Nasi dah sejuk . Inti pun dah tak sabar nak di campur dengan nasi . So tunggu apa lagi . Masa untuk bermula !

 Ambil nori seaweed yang besar dan letakkan atas tikar penggulung *kalau tak ada tikar tu , pandai-pandai guna ikhtiar lain . Mula-mula sapukan mayo ke atas seaweed dan letakkan nasi . Lebihkan seaweed sebab nak memudahkan proses menggulung . Dah ratakan nasi , lepas tu sapu lagi mayo kat atas nasi . Make sure mayo yang you all letak tu tak adalah banyak sangat , kang benyek pula *yang tak suka mayo , skip step mayo ni . Lepas tu letak inti kat tengah-tengah secara melintang . *tidak sesuai untuk inti tuna . Dah habis letak inti , gulung dengan bertenaga sehingga padat . Dah habis gulung , boleh la potong ikot saiz mulut nak makan tu ya ! heee


Kalau tak nak buat sushi gulung , boleh buat sushi bentuk oval / petak . You all boleh kepal nasi bagi bentuk oval ataupun guna acuan petak . Lepas tu sapukan mayo atas kepalan nasi tadi , seterusnya letak crab stick / tuna / segala yang you all nak la kat atas tu . Ikut kreativiti you la ya ! hehee . Nori seaweed tu boleh letak kat keliling nasi / lekatkan macam kat gambar . 


LAST STEP
Sekarang kira dah siap la . Boleh la disusun rapi dalam tupperware / piring . Then time to eat ! Kalau nak lagi sedap , letak sekejap dalam freeze . Sementara tunggu sushi tu sejuk , boleh la you all mengemas peralatan tadi . Basuh semua kasi bersih , then penat-penat terus makan ! Memang berbaloi . Lagi-lagi bila dah buat sendiri kan ! Yummm ~


Sambil-sambil buat sushi tu , I sempat juga la bergambar . Snap sana snap sini ! HAHA sentiasa menghadap lens ! Tak tinggal ekk perangai tu :D ngeee .


Hope you all pun enjoy buat sushi ! I dah selalu buat but still tak pro lagi . Kena rajin buat agaknya baru boleh bikin cantik gila . HAHA so enjoy your sushi guys ! Ajak sibling buat sekali lagi best :) heheee . Okeylah . Got to go . Till then ♥ ByeBye :)

p/s : credit to Lola Carolina aka Zur Farahanis (my lil sis) for assist me preparing the inti ! 

As usual , mesti kena ada MV kan :) So I nak promote MV Super Junior . Best la lagu ni . No Other ♥ Nah ambil ni layan . Kali ni tanpa lirik la okay . Hehe . Malas pula nak google lirik ye . lalalala ~

kiddozoey

Don't Be a Silent Reader Because You Have an Identity


8 comments:

khairul akmal azman said...

sedapnye sushi..
xle tahan!

beLLa said...

waa. bley tryla pzni ^^

beLLa said...

wah! ley try pazni ;p

darla carolina said...

@kay : kalau kay buat sndri , msti lagi sedap .HAHA

@bella , try lha . senang jep :)

.:|kamaryeah|:. said...

sure do look yummy~
blh la dicube~

darla carolina said...

hehe . cube la :) senang je kann .

zureen said...

sedap ke ni? hahah~

darla carolina said...

@zureen : kalaw na tahu rse lerrr . HAHA tgok gamba pown da taw sedap kannn . ngeeee .